Vad är rollspel?

Man kan förenklat säga att rollspel är en slags blandning mellan brädspel och improvisationsteater. En grupp personer träffas och ger sig ut på ett fiktivt äventyr. En person tar på sig rollen som spelledare, en slags berättare som introducerar äventyret och gestaltar alla de sidokaraktärer som gruppen stöter på. De övriga är spelare som alla gestaltar var sin rollperson. De berättar vad deras rollpersonen gör och säger, och tillsammans växer en historia fram.

I vissa situationer vet man inte om en viss handling kommer att lyckas eller inte på förhand. Man kanske vill kasta sig från ett hustak till ett annat, men vet inte om man kommer fram eller om man slinter och faller ner på gatan istället. I dessa situationer slår spelarna tärningar för att avgöra vad som händer. Ofta jämför man tärningarnas värde med någon form av färdighetsvärde, en siffra som berättar hur duktig just den karaktären är på det som görs.

Rollspel handlar inte om att vinna något. Man spelar inte mot varandra, utan med varandra. Om alla inblandade har det roligt, då har man lyckats. Det spelar ingen roll vem du är i verkligheten, genom rollspel kan du testa på att vara en ung kvinna i en postapokalyptisk värld eller en gammal man i en avlägsen framtid. Det krävs heller ingen särskild utrustning för att rollspela, bara en god fantasi och kanske några tärningar. Ägar man inga sådana kan man oftast låna av någon eller ladda ner en tärningsapp på telefonen. Man behöver inga kostymer, plastvapen eller liknande.

En vanlig spelsession varar oftast i flera timmar. När man väl börjar spela försvinner tiden snabbt. Vissa fortsätter på samma äventyr varje vecka så att en kampanj kan pågå i år. Andra spelar nya scenarion varje gång de ses. Vissa föredrar kortare sessioner med många pauser, andra vill ägna hela dagen åt ett spel. Hitta den spelstil som passar dig och var inte rädd att säga till om du hellre skulle föredra ett annat upplägg.